Wiele twarzy jednej kawy. Najlepsze przepisy na wyśmienitą kawę

Kawa - oprócz swojej tradycyjnej formy – stanowi bazę dla pysznych i różnorodnych napoi. Pokazują to przepisy przygotowane przez firmę JURA, szwajcarskiego producenta ekspresów do kawy klasy premium. Proponowane receptury zaskakują swoją pomysłowością i kompozycją składników, które pozwalają stworzyć pyszne oraz niezwykle estetyczne koktajle kawowe. 
Wiele twarzy jednej kawy. Najlepsze przepisy na wyśmienitą kawę
Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków. Regularnie pije ją ponad 80% z nas, a nawet 60% sięga po nią co najmniej raz dziennie[1]. Nic dziwnego - filiżanka espresso czy mlecznej latte macchiato to sposób na przyjemne i łagodne rozpoczęcie poranka, dodanie sobie energii oraz wprowadzenie się w dobry nastrój. Kawa towarzyszy nam również podczas spotkań z przyjaciółmi czy samotnego odpoczynku. Teraz, dzięki przepisom przygotowanym przez firmę JURA, możemy odkryć jej nowe, równie pyszne oblicze.

Na stronie www.pl.jura.com/pl/o-kawie/przepisy-na-kawe JURA przygotowała dla nas przepisy na niemal 100 różnych napojów kawowych! Aby ułatwić wyszukiwanie najlepszego dla siebie, możemy wskazać jedną lub kilka kategorii: kawy klasyczne, na zimno, ze śmietaną, na bazie mleka, bez mleka, z kremową pianką, z alkoholem, bezalkoholowe, gorące specjały i owocowe specjały. Dzięki temu nie musimy zagłębiać się we wszystkie receptury i możemy łatwo wyselekcjonować te, które najlepiej wpisują się w nasz gust.

Wiele_twarzy_jednej_kawy.jpg

Przepisy, które proponuje JURA, są bardzo różnorodne i pomysłowe. Odnajdziemy wśród nich klasyczne kawy takie jakie espresso, cappuccino, latte macchiato czy ristretto a także finezyjne napoje kawowe: słodkie, wytrawne, łagodne lub z nutą wyrazistych przypraw. Na liście składników znajdują się np. sos czekoladowy, pieprz kolorowy, lemoniada, cynamon, wanilia, skórka pomarańczy, olejek migdałowy i wiele innych nieoczywistych składników, które pozwalają stworzyć wyjątkowe napoje.

Podstawą każdego z nich jest esencjonalny napar, czyli espresso lub ristretto. To on zapewnia doskonały smak i aromat koktajli. Do jego przyrządzenia nie potrzebujemy wiedzy baristycznej, a jedynie starannie wyselekcjonowanych ziaren oraz profesjonalnego ekspresu do kawy. JURA od ponad 20 lat projektuje intuicyjne w obsłudze automatyczne ekspresy, które za naciśnięciem jednego przycisku przygotowują wyśmienitą kawę. Dzięki nim w zaciszu własnego domu możemy cieszyć się smakiem klasycznych espresso, ristretto, cappuccino, latte macchiato i innych specjałów kawowych w standardzie najlepszych, światowych kawiarni.

Ekspresy JURA posiadają czytelny panel sterowania, dzięki któremu przygotowanie kawy sprowadza się do prostego: wybierz i zatwierdź. Ponadto wyposażone są innowacyjną technologię P.E.P. (Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej), która nadaje intensywny smak i aromat małym specjałom kawowym, takim jak ristretto lub espresso. Podczas procesu zaparzania woda przepływa przez zmielone ziarna w precyzyjnie odmierzonych, krótkich odstępach czasu. Długość procesu i ilość wody odpowiadają ilości zmielonej kawy.

Ekspresy_do_kawy_klasy_premium_JURA2.jpg

Na jakość naparu duży wpływ ma również sam sposób mielenia ziaren. W ekspresach JURA stosowany jest wielostopniowy młynek AromaG3, który mieli ziarna szybko, a jednocześnie delikatnie. Pozwala to zachować ich świeży i intensywny aromat.

Dzięki technologii P.E.P. zintegrowanej z młynkiem AromaG3 otrzymamy niezwykle esencjonalny i aromatyczny napar, który będzie doskonałą bazę do przygotowania koktajli kawowych. Smacznego!
 
31.01.2017
 
[1] Źródło: Badania CBOS
    • 1
    • 0

    Ceem

    no tak...kawa kawie nie równanntopolecam.com.pl

Czytaj również 

Inspiracje