Jak dbać o sprzęt AGD?

O tym, czy sprzęt AGD będzie nam służyć długo i bezawaryjnie decyduje nie tylko jego jakość, ale również sposób w jaki o niego dbamy. Ponadto część nowoczesnych urządzeń wyposażona jest w rozwiązania, które znacznie ułatwiają ich czyszczenie. Sprawdź, jak prawidłowo  myć i użytkować wybrane sprzęty kuchenne. 

Jak_dbać_o_sprzęt_AGD_2.jpg

Jak czyścić piekarnik?

 
Jak_dbać_o_sprzęt_AGD.jpgPiekarnik jest szczególnie narażony na powstawanie trudnych do usunięcia zabrudzeń. Jednym z prostych patentów na ochronę przed odkładaniem się tłuszczu we wnętrzu urządzenia jest wyłożenie jego spodu folią aluminiową i jej wymiana po każdym pieczeniu. Jeżeli jednak dolna część piekarnika zostanie zabrudzona, nie zeskrobuj przypalonych resztek ostrymi narzędziami, ale posyp ją cienką warstwą sody, skrop wodą i zostaw na dwie godziny. Ponadto warto czyścić wnętrze i uszczelki piekarnika po każdym użyciu – dzięki temu unikniesz zaschnięcia zabrudzeń, które trudniej jest potem usunąć. W przeciwnym razie pozostawione drobinki jedzenia podczas kolejnego pieczenia będą się przypalać i wydzielać nieprzyjemny zapach. Uważajmy również na silne środki czyszczące, które mogą uszkodzić metalowe elementy.
 
Znacznym ułatwieniem w przypadku piekarnika są opcje umożliwiające jego samoczyszczenie:
  • Funkcja czyszczenia pirolitycznego – pyroliza wypala pozostałe w piekarniku resztki jedzenia na popiół. Wystarczy uruchomić specjalny program, który rozgrzeje wnętrze do 500ºC, a po wystygnięciu zebrać powstały popiół, np. papierowym ręcznikiem czy ściereczką. Pamiętajmy, że podczas pyrolizy piekarnik musi być zupełnie pusty, ponieważ temperatura 500ºC uszkodziłaby blachy czy ruszty.
  • Kataliza – piekarniki z funkcją katalizy wyposażone są w panele katalityczne. Kataliza jest zjawiskiem podobnym do pyrolizy, jednak piekarnik nie musi nagrzewać się do 500 ºC. Wkłady katalityczne wychwytują drobinki tłuszczu i jedzenia już w trakcie pieczenia. Aby się ich pozbyć, nagrzewamy pusty piekarnik do temperatury 200°C na około godzinę. Po ostygnięciu urządzenia, delikatnie usuwamy wilgotną gąbką pozostałości żywności.
 

Jak czyścić zmywarkę?ak_dbać_o_sprzęt_AGD_5.jpg
  

Co 2-3 miesiące należy włączyć program czyszczenia pustego urządzenia używając do tego preparatów odkamieniających. Zamiast kupnych odkamieniaczy możemy zastosować ocet i sodę oczyszczoną – sodę wsypujemy do pojemnik na tabletki a ocet wlewamy na dno zmywarki. Jeżeli zmywarka nie jest wyposażona w program samoczyszczenia, wówczas wybieramy program o najwyższej temperaturze. Natomiast raz w tygodniu, pod bieżącą wodą i z użyciem płynu do naczyń, myjemy filtry zmywarki.
Uwaga: nie we wszystkich zmywarkach poszczególne części można zdemontować. Przed myciem urządzenia zapoznajmy się z instrukcją obsługi, w której producent wskazuje, jak czyścić wybrane elementy. 


Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?

 
Kuchenka mikrofalowa znacznie ułatwia i przyspiesza codzienne przygotowywanie posiłków. Jest jednym z najczęściej używanych sprzętów, a przez te również narażonym na powstawanie wielu zabrudzeń. Jak skutecznie je usunąć? Podstawowym krokiem jest wycieranie plam bezpośrednio po użyciu mikrofali – wówczas unikniemy ich zaschnięcia.

Do mycia mikrofali nie używamy ostrych myjek ani silnie czyszczących środków, w tym mleczek, które mogłyby zarysować wnętrze urządzenia. Mikrofalę przecieramy delikatną gąbką lub szmatką nasączoną wodą i płynem do naczyń.

Jak_dbać_o_sprzęt_AGD_4.jpg

 
Fot. Whirlpool, Bosch, Samsung

AO 30.09.2016 


Zobacz:

Czytaj również 

Inspiracje