kuchnieportal

Spotkajmy się w kuchni! Przyjazna kuchnia w zgodzie z trendami

Spotkajmy się w kuchni! Przyjazna kuchnia w zgodzie z trendami

Kuchnia to serce domu, czego odzwierciedlenie znajdziemy m.in. w kolekcjach producentów akcesoriów i wyposażenia mebli. Oferują oni rozwiązania pozwalające zaprojektować piękną, a zarazem funkcjonalną kuchnię, w której wspólne gotowania i spędzania czasu staje się przyjemnością.

Współczesna kuchnia musi być nie tylko praktyczna, ale również estetyczna i wielofunkcyjna. W niej sprzątamy, gotujemy  (w pojedynkę lub w towarzystwie), spotykamy się z domownikami i gośćmi na wspólnych posiłkach i rozmowach. Taka multizadaniowość i przejęcie przez kuchnię po części roli pokoju dziennego wymogło zmianę w podejściu do jej projektowania. – Stąd też coraz więcej wysp kuchennych i dłuższych, dobrze oświetlonych blatów. Tak, by każdy miał dostęp do powierzchni roboczej i mógł mieć udział w przygotowywaniu potrawy, jednocześnie gawędząc z innymi kucharzami – zauważa Dagmara Jakubczak, znana blogerka wnętrzarska i projektantka.

Jak zadbać o komfort wspólnego gotowania?

Aby wspólne gotowanie było prawdziwą przyjemnością, musimy zadbać o prawidłową organizację kuchni. W strefie przygotowywania powinny znaleźć się szuflady z akcesoriami, po które sięgamy w trakcie przyrządzania potraw, np. deską do krojenia, nożami czy obieraczką. Ich wygodne przechowywania umożliwi nam system Kitchen Tower (PEKA) podzielony na kilka mniejszych, poręcznych przegród. Kitchen Tower wysuwa się automatycznie przy otwarciu frontu, dając łatwy dostęp z trzech stron do zawartości.

Przyjazna_kuchnia_PEKA_kitchen_Tower

Fot. Kitchen Tower, PEKA

Innym praktycznym rozwiązani jest system JUNIOR, który pomaga dostosować kuchnię do indywidualnych wymagań jej użytkowników. Jest on zbudowany z pojemników UBOXX o różnej budowie i wielkości – zestawiamy je według naszych indywidualnych potrzeb. Modułowość systemu UBOXX pozwala na tworzenie dowolnych zestawów i kombinacji pojemników. Dzięki takiej organizacji strefy przygotowywania łyżki, noże, słoiki z przyprawami i inne kuchenne akcesoria będą łatwo dostępne, a ich poszukiwanie nie oderwie nas o tego, co w danej chwieli najważniejsze – wspólnego gotowania.

Przyjazna_kuchnia_PEKA_Junior

Fot. System Junior, PEKA

Zgodnie z zasadami ergonomii tuż obok strefy przygotowywania powinna znaleźć się strefa gotowania i pieczenia, której najważniejszym elementem jest kuchenka. Dodatkowo warto umieścić w jej obszarze szafkę na garnki i brytfanny, np. Magic Corner Comfort.

Funkcjonalna kuchnia w zgodzie z trendami

Jeżeli wielkość wyspy nam na to pozwala, umieśćmy na niej zarówno strefę przygotowywania, jak i gotowania – wówczas żadna z osób przygotowujących posiłek nie będzie wyłączona. Jeżeli jednak wyspa jest niewielka, lepiej przeznaczmy ją tylko na strefę przygotowywania lub gotowania.

– Pamiętajmy, że według trendów najważniejsza obecnie jest wygoda, łatwość użytkowania i dobra dostępność – kontynuuje Dagmara Jakubczak. – Tak, aby sięgnąć ręką po przyprawę lub potrzebne narzędzie, nie przerywając rozmowy przy wspólnym pichceniu.

Współczesna, tętniąca życiem kuchnia to również wizytówka domu, dlatego nie możemy zapomnieć o jej estetyce. Modnym trendem jest łączenie różnych materiałów (np. meta, kamieni, betonu, ceramiki i szkła), kolorów i faktur. Dodatkowo warto wprowadzić do kuchni kilka naturalnych akcentów, np. w formie drewna, które będą stylowo wyglądać, a także dodadzą wnętrzu przytulności.

 

5.10.2017

 

Malwi
6 października 2017, 17:19
3/0

Fajne rozwiązania do zachowania porządku. Chyba nie warto oszczędzać na tym.

Dołącz do dyskusji