kuchnieportal

Płyta indukcyjna czy gazowa? Poznaj ich zalety i wady!

Płyta indukcyjna czy gazowa? Poznaj ich zalety i wady!

Strefa gotowania to jeden z kluczowych elementów każdej kuchni. W jaki rodzaj płyty grzewczej ją wyposażyć? Do wyboru mamy kilka wariantów, z których najbardziej popularne są płyty gazowe i indukcyjne.

Płyty gazowe i indukcyjne – jak większość rozwiązań do naszych domów – mają zalety, ale również wady. Warto je poznać, kiedy stajemy przed decyzją, jaką kuchenkę wybrać.

Płyty indukcyjne

Płyty indukcyjne zyskują coraz większą popularność. Z jednej strony wynika to z ich wysokiej funkcjonalności, z drugiej podyktowane jest warunkami tworzonymi przez nowe budownictwo. W wielu powstających mieszkaniach nie ma doprowadzonego gazu, zatem jedynym wariantem są płyty zasilane prądem: indukcyjne lub ceramiczne. Jakie są wady i zalety kuchenek indukcyjnych?

  • Zalety płyt indukcyjnych 

Płyty indukcyjne są energooszczędne, a gotowanie na nich szybsze niż w przypadku tradycyjnych płyt grzewczych. Dzieje się tak dzięki zjawisku indukcji. Na czym ono polega? Pole grzewcze w wyniku kontaktu z naczyniem wytwarza pole elektromagnetyczne, które oddziałuje wyłącznie na dno garnka czy brytfanny. Dzięki temu energia nie jest marnowana i cała zostaje wykorzystana do gotowania. Ponadto indukcja pozwala skrócić czas gotowania nawet o 30%.

Płyty indukcyjne są również bezpieczne w użytkowaniu. To szczególnie ważne w kuchniach, w których goszczą dzieci. Jak wspominaliśmy, pole grzewcze rozpoznaje naczynie i ogrzewa je bezpośrednio poprzez zjawisko indukcji. Przemiana energii elektrycznej na cieplną zachodzi w dnie garnka, a nie w kuchence, więc po jego zdjęciu płyta jest chłodna lub ciepła (a nie gorąca). Tym samym ryzyko poparzenia jest mniejsze.

Płyta indukcyjna w nowoczesnej kuchni

Fakt, że sama kuchenka nie nagrzewa się do wysokich temperatur, ułatwia również jej czyszczenie. Resztki jedzenia nie przypalają się, a tym samym są proste do usunięcia. Również gładka powierzchnia płyty, bez wystających palników czy rusztów, pomaga w utrzymaniu jej w czystości.

Atutem płyt indukcyjnych jest także ich wygląd. Prosty, minimalistyczny design sprawia, że świetnie pasują one do nowoczesnych kuchni.

  • Wady płyt indukcyjnych  

Gotowanie na płycie indukcyjnej wymaga użycia odpowiednich naczyń. Po pierwsze muszą mieć płaskie dno przylegające całą powierzchnią do pola grzewczego. Nie sprawdzą się te wykonane ze szkła, stali nierdzewnej, aluminium, miedzi i brązu (wyjątkiem są garnki z oznaczeniem dopuszczającym stosowania na indukcji). Ponadto wielkość naczynia musimy dostosować do pól grzewczych – jeżeli średnica garnka będzie za mała, kuchenka nie włączy się (pole nie „zobaczy” garnka i nie wytworzy ciepła).

Ponadto płyta indukcyjna wymaga podłączenia do osobnego obwodu elektrycznego, aby jej praca nie zakłóciła działania lodówki, pralki czy innych urządzeń korzystających z jednego dopływu prądu.

Płyty gazowe

Płyty gazowe to rozwiązanie bardziej tradycyjne, ale nadal cieszące się dużym uznaniem. Czemu zawdzięcza swoją popularność? I jakie mankamenty wiążą się z gotowaniem na gazie?

  • Zalety płyt gazowych 

Gaz jest jednym z najtańszych paliw, dlatego gotowanie na nim jest przyjazne dla domowego budżetu. Jednocześnie płyty gazowe możemy kupić już za kilkaset złotych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że gotowanie na gazie nie jest uzależnione od przerw w dostawie prądu (co np. na terenach wiejskich zdarza się dość często).

Gotowanie na gazie nie wymaga również posiadania specjalnych naczyń. Możemy wykorzystać garnki wykonane z różnych materiałów, o różnej wielkości i dowolnym kształcie dna. Ten fakt docenią szczególnie miłośnicy gotowania w woku, który z uwagi na zaokrąglone dno nie może być stosowany na indukcji. Ponadto w przypadku gotowania na gazie łatwo możemy kontrolować siłę grzania i swobodnie ją regulować.

Płyty gazowe

  • Wady płyt gazowych 

Kuchenki gazowe są mniej bezpieczne niż indukcyjne. Otwarty płomień i wysoka temperatura  naczynia, w którym gotujemy, zwiększają ryzyko poparzenia. Ponadto instalacja gazowa wymaga regularnych przeglądów, aby nie dopuścić do jej rozszczelnienia. Natomiast w przypadku kuchenki gazowej zasilanej butlą musimy liczyć się z koniecznością wymiany butli (co bywa kłopotliwe z uwagi na jej ciężar).

Kuchenki gazowe są również trudniejsze w utrzymaniu w czystości niż ich indukcyjne odpowiedniki. Palniki i kratki tworzą zakamarki, w które wnikają zabrudzenia. Ponadto w wyniku spalania gazu, na szafkach i innych elementach w sąsiedztwie kuchenki, osadza się trudny do usunięcia nalot.

 

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna

Dołącz do dyskusji