kuchnieportal

Meble kuchenne – fornir z naturalnego kamienia.

Meble kuchenne – fornir z naturalnego kamienia.

Naturalne materiały są najbardziej szlachetne, dlatego tak bardzo pożądamy ich we wnętrzach naszych domów. Coraz większą popularność zdobywa kamienny fornir stosowany m. in., jako okleina mebli. 

Kamień w kuchni to materiał idealny – służy nie tylko efektowi wizualnemu, dodając eleganckiego sznytu, ale przez to, że jest naturalny pozytywnie wpływa na otoczenie i nas samych. Nowoczesna technologia produkcji lekkich oklein z kamiennego forniru sprawia, że nie trzeba już zmagać się z ciężkimi i drogimi płytami. Wszystko to dzięki metodzie pozyskiwania forniru opracowanej w Indiach. Sposób jest całkiem prosty – do skały łupkowej przytwierdza się siatkę z włókna szklanego i żywicy epoksydowej, następnie po wyschnięciu kleju szybko ją się zrywa. W rezultacie na siatce pozostaje cienka warstwa naturalnej skały o grubości do 2 mm, całość forniru to zaledwie 3 mm. Takie arkusze są elastyczne i mocne, nie kruszą się i można je odkształcać dopasowując do powierzchni mebla. Z powodu swojej lekkości kamienne arkusze mogą być przytwierdzane w miejscach, dla których płyty z kamienia są za ciężkie – daje to ogromne możliwości aranżacyjne. Waga 1 m2 arkusza to około 1,5 kg.

Fornir z naturalnego kamienia

Przy pomocy kleju fornir może być przytwierdzany do niemal wszystkich powierzchni: do betonu, ceramiki, drewna, metalu, sklejki, płyt kartonowo-gipsowych, MDF, oraz włókna szklanego. A zatem kamienne forniry możemy przykleić nawet na stare płytki ceramiczne w kuchni. Mniej jednak nadaje się on do pokrywania podłóg i miejsc wzmożonego ruchu.

Fornir z naturalnego kamienia
 
Sposób montażu też jest bardzo prosty i nie trzeba do niego fachowca, wystarczy trochę zręczności i uwagi. Najpierw przygotowujemy powierzchnię, na którą będziemy naklejać arkusze – trzeba ją oczyścić i odtłuścić. Zanim przystąpimy do nakładania kleju należy zapoznać się dokładnie z informacjami o nim od producenta, niektóre kleje mogą wymagać na przykład specjalnych rozpuszczalników. Następnie projektujemy, jak ma wyglądać układ arkuszy po przyklejeniu, jeśli ustalimy ich kolejność, pozwoli to uniknąć błędów i niedopasowania już po nałożeniu kleju. Do samego klejenie zaleca się kleje PU, jedno- lub dwukomponentowe, a także kleje kontaktowe i montażowe. Fornirowe arkusze ciąć można zarówno piłą mechaniczną jak i ręcznymi nożycami. Należy przy tym używać ochronnych rękawic i maski na twarz, aby uniknąć dostania się do oczu pyłu i drzazg z włókna szklanego. Odpowiednio przycięty arkusz wystarczy przymocować klejem montażowym na przykład do kuchennej szafki. Dobrze. Ze względu na to, że arkusze są cienkie mogą zostawać pod nimi pęcherzyki powietrza. Usuwamy je przy pomocy miękkiego wałka, delikatnie przesuwając nim po przyklejonym arkuszu od jego środka ku brzegom. Na koniec fornir impregnujemy, do tego celu użyć można środków stosowanych do łupka, lub płytek z kamienia naturalnego. Po odpowiednim zaimpregnowaniu fornir jest odporny na zmiany temperatur, przebarwienia, oraz działanie wody, natomiast zawartość metali ciężkich jest kontrolowana i zgodna z atestami norm europejskich.

Fornir z naturalnego kamienia
 
Producenci i dystrybutorzy oferują kamienne forniry w przeróżnych wzorach i kolorach, również mozaiki; dopasować je, więc można do każdej kuchni, sprawdzą się nawet w tych małych, przydając im szlachetności natury.

Dołącz do dyskusji