kuchnieportal

Drewniana podłoga w kuchni

Drewno ociepla wnętrze, sprawia, że staje się ono przytulne i przyjazne. Dodatkowo jest materiałem niezwykle szlachetnym, wyrafinowanym, dzięki czemu podwyższa prestiż pomieszczenia. To jednak elegancja uniwersalna, sprawdzająca się we wnętrzach zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. 

Dobrym pomysłem aranżacyjnym jest wykorzystanie drewna w postaci drewnianej podłogi w kuchni. Wykładziny czy ceramiczne płytki nie posiadają tak wielkich walorów, jak tradycyjne i ponadczasowe drewniane posadzki.

Oczywiście, kuchenna podłoga to wymagająca płaszczyzna, nieustannie narażona na zabrudzenia czy nawet uszkodzenia. Drewno jest jednak materiałem niezwykle trwałym i wytrzymałym. Wystarczy, aby zostało odpowiednio zabezpieczone, a przetrwa wiele lat, opierając się ścieraniu i zabrudzeniom.

Drewno w kuchni
Sposobów na zabezpieczenie podłogi jest kilka. Najlepszą ochronę przed wilgocią i brudem wydaje się stanowić drewno olejowane. Inne rozwiązanie to lakierowanie lub woskowane, jednak lakier jest słabo odporny na wodę czy piasek, natomiast wosk jest kłopotliwy jest chodzi o czyszczenie. Przede wszystkim nie należy zapominać o właściwej pielęgnacji, która sprawi, że podłoga będzie prezentować się należycie przez długi czas. Zaleca się czyszczenie specjalnymi preparatami przeznaczonymi do pielęgnacji drewna (np. na bazie żywic).
Drewniana podłoga w kuchni

Decydując się na drewnianą podłogę w kuchni, należy pamiętać o wielu aspektach. Jeden z nich to gatunek drewna. Możemy wybierać spośród rodzimych jak i zagranicznych gatunków drewna: od typowych dębu i buku, przez jawor i klon, aż do merbau, badi czy brazylijskiej wiśni. Najtrwalsza z propozycji dostępnych na rynku to natomiast bambus szczególnie ten skręcany i postarzany, ale dobrze sprawdza się również bambus tygrysi. Niezależnie od gatunku należy pamiętać, aby barwa drewna był jednolita, a usłojenie równomierne. Ewentualne sęki pod wpływem użytkowania mogą prowadzić do wypaczenia się posadzki. Warto mieć też na uwadze przydatną prawidłowość, ciemne drewno bardziej uwidacznia wszelkie zabrudzenia i zarysowania.

Drewniana podłoga

Kolejna kwestia to rodzaj podłogi. Na rynku znajdziemy drewniane parkiety, deski warstwowe czy też panele laminowane.

Znajdź najlepsze studio mebli kuchennych w Twoim mieście. 

O ile w przypadku mebli poleca się wybór litego drewna, tak w przypadku podłogi należy uważać ? może się ono odkształcać. Z drugiej strony lite drewno charakteryzuje się niezwykłą twardością, a także możliwością nawet wielokrotnego cyklinowania. Lite drewno występuje w postaci parkietu przemysłowego, desek, mozaik czy klepek tradycyjnych.

Drewniana podłoga w kuchni
Deski warstwowe składają się najczęściej z dwóch warstw drewna iglastego oraz jednej, wierzchniej warstwy drewna szlachetnego. Taka budowana zapobiega wszelkim deformacjom. Montaż takich desek odbywa się przy pomocy kleju lub bezklejowo ? jeśli podłoga służyć ma nam przez lata warto ją przykleić, przez co ułatwiona będzie późniejsza jej renowacja, metoda bezklejowa zaś zapewnia łatwy demontaż. Taki rodzaj podłogi również nadaje się do cyklinowania.
Drewno w kuchni

Wreszcie laminowane panele. Są to już jednak produkty drewnopochodne, wykonane z płyt OSB, HDF, bądź wiórowych. Wzbogacone są one odpornymi na ścieranie warstwami imitującymi drewno. Przy wyborze tego rodzaju podłogi koniecznie trzeba zwrócić uwagę na klasę ścieralności odpowiednią do kuchni.

Podłoga w kuchni musi być odporna, przyczepna, ale i estetyczna. Idealnym rozwiązaniem, które potrafi udźwignąć wszystkie wymagania jest drewniana podłoga. Wystarczy odpowiednie zabezpieczenie i pielęgnacja, a niestraszne jej będą wszelkie kuchenne niedogodności.

Drewniana podłoga w kuchni

Czytaj więcej:

Kuchnie na wymiar – co należy wiedzieć

Aranżacje kuchni

Wymiary szafek kuchennych 

Kuchnie 2020 trendy

5 komentarzy

Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Monika
14 lipca 2015, 17:57
0/0

Chciałabym mieć taką podłogę drewnianą ciemną

Katarzyna770
27 października 2016, 12:43
0/0

Podłoga drewniana to moim zdaniem najlepszy wybór, wystarczy ją dobrze zabezpieczyć, sama kładłam wosk bezbarwny w tamtym roku z Saicos i deska cały czas wygląda jak nowa.

Lari
1 marca 2017, 19:08
1/0

Katarzyna jaki dokładnie wosk wybierałaś? jestem zainteresowana, mam nowe podłogi i szukam lepszego rozwiązania niż klasyczne produkty do pielęgnacji drewna.

ladyshing
4 czerwca 2017, 16:27
0/0

dobry olej lub wosk pozwolą nam na mniejszy wysiłek podczas sprzątania, bo jednak zabezpieczona deska aż tak nie ulega zniszczeniu i zabrudzeniu

Kasia z Arbiton.com
26 listopada 2018, 02:19
0/0

A dla tych, którzy obawiają się drewna w pomieszczeniu narażonym na działanie wody, dobrym rozwiązaniem będą panele winylowe, np. Arbiton. Perfekcyjnie imitują rysunek naturalnego drewna, są również ciepłe i miłe w dotyku, a zapewniają 100% wodoodporność i ponadprzeciętną odporność na zrysowania i upadające przedmioty. Co ważne w kuchni, ich dodatkowym atutem jest to, że nie chłoną plam.

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95