Kuchnia na wymiar – jak ją zaprojektować? Porady eksperta

Kuchnie na wymiar są dostosowane do metrażu i kształtu pomieszczenia, dzięki czemu pozwalają optymalnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Ponadto możemy lepiej dopasować je do naszych potrzeb, przez co stają się miejscem „uszytym na miarę” naszych oczekiwań. O tym, co należy wiedzieć podczas wyboru kuchni na wymiar, mówi ekspert studia Meble GAL (woj. łódzkie), p. Tadeusz Gal. 
Kuchnia na wymiar – jak ją zaprojektować? Porady eksperta

Fot. Meble GAL
 

1. Zanim przystąpisz do projektu – określ swoje oczekiwania wobec kuchni

Kuchnię na wymiar, w odróżnieniu od gotowych zestawów, możemy ściśle dostosować do naszych indywidualnych oczekiwań. Z tego względu przed przystąpieniem do wykonania projektu, przeanalizujmy swój tryb życia i oczekiwania względem kuchni. Odpowiedzmy sobie na kilka podstawowych pytań, które dadzą nam zarys, jaka powinna być nasza idealna kuchnia:
 
  • Jak często i dla ilu osób gotuję w domu? – Jeżeli kuchnia służy do codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny, wówczas powinien się w niej znaleźć długi blat roboczy. Ponadto niezbędne jest zachowanie zasady trójkąta roboczego, która pozwala skrócić dystans, jaki pokonujemy podczas przygotowywania posiłków, a tym samym – zaoszczędzić czas i energię.
Czym jest wspomniana zasada trójkąta roboczego? Zgodnie z nią lodówka, kuchenka i zlewozmywak powinny być ustawione tak, aby tworzyły wierzchołki trójkąta. Odległości między wierzchołkami powinny być nie mniejsze niż 120 cm, i nie większe niż 210 cm – tłumaczy Tadeusz Gal, właściciel firmy Meble GAL (siedziba firmy: Blok Dobryszyce, woj. łódzkie). Z uwagi na ograniczenia metrażowe, nie w każdej realizacji uda się w pełni zastosować tę zasadę, ale warto do niej dążyć, aby zapewnić sobie wygodę korzystania z kuchni.

Kuchnia_na_wymiar_Meble_GAL_3.jpgFot. Meble GAL
 
  • Jak często robię zakupy spożywcze i jak dużo produktów kupuję? – Jeżeli robisz duże zakupy spożywcze, które mają wystarczyć na dłuższy czas, wówczas zadbaj o pojemną strefę przechowywania. Pakowne i dobrze zaplanowane schowki pozwalają w wygodny sposób przechowywać większe ilości jedzenia i tym samym ograniczyć częstotliwość zakupów. Jeżeli metraż domu czy mieszkania na to pozwala, warto również rozważyć urządzenie dodatkowej spiżarni.
  • Kto najczęściej wykonuje poszczególne pracę kuchenne? – w ergonomicznej kuchni wysokość poszczególnych stref roboczych powinna być dostosowana do wzrostu domowników (ze wskazaniem na wzrost osób, które najczęściej gotują i zmywają). Idealna sytuacja jest wówczas, kiedy odległość między łokciem a blatem wynosi 10-15cm. W przypadku strefy zmywania punktem, od którego mierzy się wysokość roboczą jest dno zlewozmywaka, dlatego możemy umieścić go na szafce wyższej niż reszta dolnej zabudowy.
 Kuchnia_na_wymiar_Meble_GAL_2.jpg
Fot. Meble GAL


2. Przestrzegaj właściwej kolejności działań

Najlepszym rozwiązaniem jest tworzenie projektu kuchni już na etapie projektowania całego domu oraz planowania przyłączy wodno-kanalizacyjnych i instalacji elektrycznej. Możemy wówczas uniknąć sytuacji, w której sposób poprowadzenie wody, gazu czy prądu nie pozwoli na ustawienie zlewozmywaka lub płyty grzewczej w najlepszym dla nich miejscu.
Warto zachować jeszcze jedną kolejność działań: najpierw zatwierdzamy projekt kuchni, a dopiero w następnej kolejności kupujemy sprzęt AGD. Jednocześnie przystępując do przygotowywania projektu, warto mieć sprecyzowane wymaganie względem pojemności lodówki czy liczby palników na płycie grzewczej.
 

3. Zwymiarowanie pomieszczenia

Podstawą dobrego projektu kuchni jest dokładne zwymiarowanie pomieszczenia z uwzględnieniem otworów okiennych, przyłączy wodociągowych oraz elektrycznych, wnęk, skosów i innych architektonicznych detali. Podczas wymiarowania wykonawca poznaje również wady i zalety danego wnętrza i na ich podstawie określa jego możliwości oraz ograniczenia.

Kuchnia_na_wymiar_Meble_GAL.jpg
Fot. Meble GAL
 
Dużą zaletą mebli tworzonych na wymiar jest możliwość lepszego dostosowania ich nawet do trudnego wnętrza, np. kuchni na poddaszu lub o bardzo małym metrażu. Tworząc kuchnię na wymiar mamy możliwość zaproponowania naszym klientom rozwiązań, które pozwolą zniwelować trudności metrażowe czy architektoniczne - mówi Tadeusz Gal.
 

4.  Przed wykonaniem kuchni zapoznaj się z jej wizualizacją

Idealna kuchnia musi być funkcjonalna, ale również spełniać estetyczne oczekiwania domowników. Wiemy, że wygląd kuchni jest bardzo ważny dla inwestorów, dlatego przykładamy do niego bardzo dużo uwagi - mówi Tadeusz Gal - Na wizualny odbiór wnętrza składa się nie tylko dobór kolorów, styl mebli i dodatków, ale w znacznej mierze również jakość wykonania zabudowy i dbałość o detale.
 
Dużym udogodnieniem dla klientów jest możliwość zobaczenia realistycznego projektu kuchni jeszcze przed jej realizacją. Dzięki temu możemy wprowadzić ewentualne zmiany jeszcze na etapie projektowania. Jeżeli chcemy uniknąć rozczarowania wyglądem kuchni, wybierzmy wykonawcę, który przygotuje dla nas wizualizacje naszej przyszłej kuchni – podsumowuje Tadeusz Gal.  

Zobacz wizaualizacje kuchni Meble GAL:
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL
  • Fot. Meble GAL

Polecamy:

17.10.2016
    • 3
    • 0

    Maja

    Kuchnia na trzeci zdjęciu prześliczna

    • 2
    • 0

    Michał

    dokładnie tak - dobra wizualizacja jest bardzo ważna

Czytaj również 

Inspiracje