Kuchnia otwarta. Za i przeciw

Kuchnia otwarta jest obecnie bardzo popularnym trendem we współczesnym budownictwie. Przed podjęciem decyzji o wyborze wymarzonej kuchni warto przeanalizować wszystkie wady i zalety obu rozwiązań, tak aby nasz wybór nie opierał się tylko na chwilowej modzie, ale idealnie dopasował się do stylu życia, preferencji kulinarnych i sposobu spędzania wolnego czasu przez domowników.
Kuchnia otwarta. Za i przeciw

Kuchnia otwarta na salon stała się popularna nie bez powodu. Jej największą zaletą jest to, iż umożliwia komunikację pomiędzy domownikami i gośćmi w trakcie przygotowywania posiłków oraz nadaje przestronności i optycznie powiększa niewielkie pomieszczenia. Jest to zatem idealne rozwiązanie dla osób, które często przyjmują gości i chcą pozostawać w ciągłym kontakcie z innymi domownikami, również w trakcie przyrządzania potraw. To rozwiązanie nie jest jednak pozbawione wad. Osoby, które decydują się na otwartą kuchnię powinny być świadome, że rozgardiasz w kuchni, jaki powstaje w trakcie przygotowania posiłków będzie widoczny z salonu. Co więcej,hałas oraz zapachy jakie rozprzestrzeniają się w trakcie gotowaniamogą przenikać doinnych pomieszczeń.


Kuchnia otwarta

Zalety kuchni otwartej:

  • Optyczne powiększenie mieszkania. Kuchnia połączona z salonemnadaje pomieszczeniom wrażenie przestronności i wizualnie powiększa metraż mieszkania.
  • Integracja rodziny. Czas przeznaczony na przygotowywanie posiłków nie oznacza wykluczenia z życia rodzinnego. Otwarta kuchnia umożliwia udział w toczących się w salonie rozmowach, doglądaniu zabaw dzieci czy zerkaniu na ekran telewizora.
  • Swobodny dostęp do jadalni. Bliska lokalizacja kuchni ułatwia przenoszenie zastawy obiadowej oraz jedzenia. Kuchnia połączona z salonem lub jadalnią eliminuje konieczność organizowania dodatkowego miejsca na szybkie posiłki w kuchni. Porządny stół ustawiony w pobliżu ciągu roboczego lub w salonie z powodzeniem może być wykorzystywany zarówno na co dzień, jaki i podczas przyjmowania gości.
Kuchnia otwarta
 

Wady kuchni otwartej:

  • Zapachy. Należy być świadomym, iż w pomieszczeniu otwartym, nawet pomimo dobrego okapu, zapachy, tłuszcz i inne opary mogą się rozchodzić po mieszkaniu i osadzać na meblach czy tapicerce.
  • Hałasy. Odgłos pracującego robota albo wyciągu może przeszkadzać domownikom np. w trakcie oglądania telewizji lub zakłócać rozmowy.
  • Wszystkie nieumyte naczynia oraz sprzęty kuchenne, a także sam proces przygotowywania posiłków będzie widoczny z salonu. Aby się nieco od niego odgrodzić można zamontować wyższy od blatu murek lub barek.
  • Wymóg wzajemnego dostosowania stylistyki kuchni i salonu. Oba pomieszczenia powinny harmonizować stylistycznie ze sobą. Raczej nie ma możliwości zastosowania dwóch zupełnie różnych aranżacji, innej w kuchni i innej w salonie w przypadku przestrzeni otwartych.
  • Wymóg zakupu dobrej jakości i dostosowanego do stylu mieszkania sprzętu AGD. Sprzęty AGD w przypadku kuchni otwartej są wyeksponowane i stają się częścią wystroju. Aby uniknąć chaosu stylizacyjnego konieczne będzie zabudowanie niektórych sprzętów w szafkach, np. lodówki.
    • 5
    • 2

    Dodo

    MIałem kiedyś kuchnie otwartą, z takim murkiem odgradzającym kuchnię od salonu. Fajna sprawa, łatwiej podać jedzenie czy drinki. Później zamurowaliśmy okienko łączące kuchnie i teraz troszkę tego żałuję, może żonka zdecyduje o powrocie do takiej otwartej kuchnii przy najbliższym remoncie. Idę się napić bo na sucho nie mogę o tym myśleć

    • 5
    • 0

    Alex 73

    Do artykułu dodał bym jeszcze że kuchnia otwarta może fajnie powiększać małe mieszkanie. Planuje teraz taki właśnie remont i wizualizacje jakie zobaczyłem w studiu mebli, które realizuje moje wizje ;) przekonały mnie że faktycznie wyjdzie to super. Zgadzam się z autorem że styl w kuchni i salonie musi być utrzymany ten sam lub w jakiś sposób nawiązywać do siebie. Wtedy to wszystko tworzy jedną całość.

Czytaj również 

Inspiracje