Spiżarnia w kuchni – jak ją zaprojektować?

W domach budowanych kilkadziesiąt lat temu spiżarnia była bardzo ważny pomieszczeniem. W niej przechowywano przetwory i inne produkty własnej roboty. Także dzisiaj w nowych domach często przewidziane jest miejsce na dodatkową spiżarnię zlokalizowaną obok kuchni. Co jednak zrobić, kiedy dysponujemy mieszkaniem o niewielkim metrażu, w którym nie ma możliwości urządzenia osobnej spiżarni? Jak zaaranżować funkcjonalną strefę zapasów nawet w niewielkiej kuchni?
Spiżarnia_w_kuchni_jak_ją_urządzić.jpg

Spiżarnia pełni rolę magazynku na żywność, środki czystości i rzadziej używany sprzęt AGD. We współczesnych kuchniach jej zadania przejęła strefa zapasów, a w mniejszym stopniu również strefa przechowywania.
  • Strefa zapasów – to obszar kuchni, w którym przechowujemy żywność. Składają się na nią chłodziarko-zamrażarka oraz szuflady, w których trzymamy pożywienie nie wymagające warunków chłodniczych.
  • Strefa przechowywania – w niej przechowujemy talerze, sztućce i pozostałą część zastawy, w tym tę rzadziej używaną.
Odpowiednio zaprojektowana strefa zapasów może zastąpić osobną spiżarnię. Co powinno się w niej znaleźć poza pojemną lodówką? Bardzo praktycznym elementem są wysokie szafy zapasy, które mogą zmieścić nawet 100-150 kg produktów. Zamiast tradycyjnych półek powinny być wyposażone w wysuwane szuflady. Dzięki temu po wysunięciu szuflady zyskujemy łatwiejszy, niż w przypadku nieruchomych półek, dostęp do wszystkich umieszczonych w niej produktów oraz widzimy całą jej zawartość. Takie wymagania spełniają popularne szafki typu cargo, które obecnie mają wiele wariantów.

Spiżarnia_w_kuchni_jak_ją_urządzić_3.jpg
 
W przypadku tradycyjnych, wysokich szaf cargo wszystkie kosze są przymocowane do frontu i wysuwają się wraz z nim. Plusem takiego rozwiązania jest fakt, że od razu widzimy wszystkie umieszczone w szafie zapasy. Z drugiej strony, chcąc sięgnąć po jeden produkt, jesteśmy zmuszeni wysunąć całą zawartość szafy, która przy maksymalnym załadowaniu może być ciężka. Dużym ułatwieniem w tym przypadku są nowoczesne, wytrzymałe prowadnice ułatwiające wysuwanie nawet ciężkich konstrukcji. Solidne systemy jezdne dostosowane do szaf o dużym załadunku umożliwią wygodne korzystanie z podręcznej spiżarni.
 
Alternatywą dla koszy cargo zintegrowany z frontem są szafy wyposażone w osobne, wysuwane szuflady. Wymagają one mniejszej siły do wysunięcia pojedynczych poziomów.  

Spiżarnia_w_kuchni_jak_ją_urządzić_2.jpg
 

Spiżarnia szyta na miarę

Podczas projektowania spiżarni w formie wysokiej szafy na zapasy, zastanówmy się, jakiego typu produkty będziemy w niej trzymać. Chodzi tu przede wszystkim o wysokość opakowań – w inny sposób należy zaprojektować spiżarnię, w której będą przechowywane wyłącznie niewielkie słoiki, konserwy i pudełka, a inaczej szafę, w której dodatkowo będziemy chcieli trzymać np. wysokie butelki z wodą czy olejem. Dobre zaplanowanie budowy szafy na zapasy z pozwala optymalnie wykorzystać jej powierzchnię. Pamiętajmy przy tym, że zbyt duże odległości między poszczególnymi szufladami wewnętrznymi są niepotrzebnym marnowaniem przestrzeni. Zmuszają one niekiedy do piętrowego układania rzeczy, aby wykorzystać duże przerwy między sąsiadującymi poziomami, co jest niewygodne i niepraktyczne. Niektórzy producenci akcesoriów meblowych oferują szafy cargo z możliwością regulowania wysokości poszczególnych szuflad wewnętrznych (oznacza to, że szafa dostosowywana jest do indywidualnych wymagań użytkowników). Dzięki temu w szafie jest miejsce zarówno na wysokie opakowania, jak i na te niewielkie.

Każdą z szuflad wewnętrznych warto wyposażyć w matę antypoślizgową, która zabezpieczy produkty przed przesuwaniem się. To szczególnie ważne w przypadku szuflad, które nie są zintegrowane z frontem oraz nie mają zabudowanej przedniej części – brak frontowej ścianki sprzyjaj wypadnięciu produktów podczas gwałtownego wysunięcia szuflady.
 
Innym, ważnym aspektem jest ciężar przechowywanych produktów. Producenci systemów wyposażenia zabudowy określają maksymalne obciążenie całej szafy oraz poszczególnych koszy czy szuflad, z których jest ona zbudowana. Należy przestrzegać tych zaleceń, aby nie uszkodzić stelażu i systemu jezdnego.  
 
Podczas tworzenia projektu kuchni, pamiętajmy, że strefa zapasów powinna znajdować się jak najbliżej drzwi – wówczas możemy umieścić w niej zakupy od razu po wejściu do kuchni.

AO 22.09.2016
 
    • 3
    • 0

    Asia

    Dużej, osobnej spiżarni nic nie zastąpi. Ale fakt, że niewiele osób może sobie na nie pozwolić w tych blokowych klitkach :/

    • 6
    • 0

    Kula

    Carga i szuflady są super. Nieruchome półki w dolnych szafkach to za to komplety przeżytek

Czytaj również 

Inspiracje